top of page

Fiktion

Det er 5. maj, 1872. Louis Pio sidder i en celle på Nytorv og venter på en retssag, der vil sende ham i isolationsfængsel i flere år. Hans forbrydelse er, at han har indkaldt til et folkemøde på Nørre Fælled. Opholdet i fængslet bliver dyrt, og han overlever kun, fordi man ikke vil forære arbejderne en martyr.

 

Romanen følger Pios kamp i fængslet, siden i arbejderbevægelsen og endelig i Amerika, hvor han forsøger at bygge socialistiske kolonier. Han vil stadig forandre verden til det bedre, kæmpe for arbejderne, sikre kvinderne ligestilling, men hvor meget er idealisme, og hvor meget er selvbedrag? 

PIO er en afviklingshistorie om et liv, der ikke vil lykkes, men det er også en biografisk roman om en ener, der skubbede til udviklingen herhjemme, kæmpede for forandringer og basale menneskerettigheder og blev mødt af indædt modstand fra et ungt demokrati, der greb til politispioner, skueprocesser, fængsel og bestikkelse for at slippe af med samfundsfjenderne.

Romanen er indstillet til DR Romanprisen.

"Hun kunne holde et selskab i sin hule hånd og åndeløs spænding alene ved at fortælle om sig selv og sine kendte venner. Hun var selskabslivets perpetuum mobile, festens falske følgeslutning: Hun var interessant, fordi hun havde interessante venner, som var interessante, fordi de kendte hende".

Små skred er 30 moralske glidebanefortællinger, som kredser om de små skred, som fører til tvivlsomme handlinger, og om de mentale krumspring vi laver for at retfærdiggøre dem.

Samlingen er udkommet i Serbien og USA og flere af novellerne har været bragt i tidsskrifter og antologier i Rusland - og Danmark.

 

 

Angelinas røv er en øjenvidneberetning fra universitetsverdenens Vilde Vesten. Vi er på et universitet i USA. Her underviser en dansk lektor på et germansk institut, hvor det meste handler om Anden Verdenskrig: Hitler, Leni Riefenstahl og Holocaust. Alt ånder fred og ingen fare, da en professor findes brutalt myrdet, og fortælleren bliver hvirvlet ind i en historie, der involverer en kvindelig kollega med hængebryster og overskæg, en let overvægtig helt i kedeldragt og en tysk professor der ligner Hitler. For slet ikke at tale om Angelina, der kører ham gennem det amerikanske landskab i en Ford Mustang.
 

Angelinas røv er en kriminalhistorie, men måske er det også en roadmovie, en dagbog og en bekendende selvbiografi. Det er en roman om USA i terrorismens tidsalder. En historie om universitetsverdenens paranoia og uigennemskuelige hierarkier, hvor intet er, hvad det giver sig ud for at være.
 

 

Ludovicus Nonnius er renæssancetidens største forsker. Han opdager koppevaccinen i 1632, men bliver brutalt myrdet, netop da han vil offentliggøre sin banebrydende opdagelse. Det viser sig hurtigt, at en loge med planer om at overtage verden står bag mordet. Logens brødre vil fuldføre Karl den Femtes drøm om et Storeuropa og har med vaccinen fået et uhyggeligt våben mellem hænderne. De kan nu immunisere sig selv og bruge kopperne som midlet til at nå målet. Putto, en lille fed engel, er verdens bedste håb om frelse.

 

Putto er en hæsblæsende historie om engle, kopper, krig og kærlighed. Den begynder i Kærlighedens have i Antwerpen i 1632 og ender i Kongens København i 2004. Undervejs fortælles koppernes historie, mens et kompliceret spind af intriger, Karl den Femtes uægte børn, fordækte forskere og misdannede logebrødre fører os mod historiens slutning.

 

 

Det begynder med begyndelsen: Ingenting eksploderer og sætter tiden i gang i et enestående glimt. Omtrent samtidig - i resterne af et forulykket fly i Argentina - vrister en videnskabsmand et manuskript ud af et ligs stive greb. Manuskriptet aftegner i 114 alfabetiserede stykker en fortællers rejse gennem Sydamerika og hans vanvittige forvandlinger til bl.a. vandmolekyle, skelet og transvestit i habit.

 

Sideløbende fortælles i en svimlende balanceakt om Butch Cassidy, det første menneske, den sidste indianer og et dinosauruspar, der danser tango et sted i Bolivia. Det ender med en brat opvågnen i en lejlighed et sted i Nordvest, hvorfra fortælleren forsøger igen at få hold på verden.

Fagbøger

 

J. P. Jacobsen er en af Danmarks væsentligste forfattere. Han var berømt i sin samtid og blev ført frem som fanebærer for Det Nye af tidens betydeligste kritiker, Georg Brandes. Han introducerede Charles Darwins evolutionslære for det brede publikum i Danmark og oversatte hans hovedværker til dansk. Han var en anerkendt videnskabsformidler og blev en hyldet forfatter. Marie Grubbe og Niels Lyhne var de mest omtalte udgivelser, da de udkom, ligesom novellen "Mogens" – i hvert tilfælde i bakspejlet – betegnede et skel i litteraturhistorien. Man kunne allerede i samtiden se, at noget var på færde, selv om man ikke var sikker på hvad.

I årene efter sin død fandt han endelig sin plads som den Excellence, han selvironisk betegnede sig som, mens han endnu levede. Han blev dekadencens mesterdigter, berømt og tilbedt som få, især i de tysktalende lande. 

En sejlbåd for vindstille er den første biografi om J. P. Jacobsen, der er udkommet siden 1911.

 

 

Kultur er et vanskeligt begreb, som dækker alt fra kunst og design til mere almene vaner og traditioner. Denne bog giver en grundlæggende og perspektiverende indføring i kultur og kulturpolitik i Danmark og sætter fokus på kulturformidlingens institutioner, organisationer og brancher. Der ses dels på centrale kulturteorier, kulturbegrebet og kulturpolitikkens historie og aktuelle tilstand. Og dels på kulturens forskellige områder fra museer, medier og musik til teater og film. Områderne bliver beskrevet sociologisk, historisk og politisk med særligt henblik på kulturlivets institutioner.


Bogen bygger på Kulturens former og institutioner, men er udvidet og kraftigt revideret.

 

 

Bogen giver en bred introduktion til kultur og kulturpolitik i Danmark, og inddrager kulturformidlingens institutioner, organisationer og brancher. Første del gennemgår centrale kulturteorier, kulturbegrebet og kulturpolitikkens historie og aktuelle tilstand.

 

Anden del ser nærmere på kulturens forskellige områder fra museer, medier og musik til teater og film.

 

Områderne bliver beskrevet sociologisk, historisk og politisk med særligt henblik på kulturlivets institutioner.

 

 

Ib Michaels evne til at fortælle gode historier i et flot, fabulerende sprog, har gjort ham til en af tidens mest populære forfattere. Den udødelige soldat og jeg er skrevet til alle, der gerne vil vide mere om manden bag værkerne og blive klogere på forfatterskabet frem til og med Rosa Mundi.

 

Bogen indleder med en kort biografi, der fortæller historien om Ib Michaels vej fra en privilegeret opvækst i Roskilde til et liv som skrivende kosmopolit i stadig bevægelse kloden rundt. Anden del fører læseren gennem Ib Michaels forfatterskab - fra 1970ernes eksperimenter til hans livtag med det historiske stof i Troubadurens Lærling og videre frem mod optagetheden af identitet og identitetsløshed i romanerne Kilroy Kilroy, Vanillepige-trilogien, Prins og digtsamlingen Rosa Mundi.

 

Bogen slutter med at trække nogle linier gennem forfatterskabet og analyserer Ib Michaels stadige fascination af bl.a. narre, spøgelser - og den udødelige soldat.

bottom of page